[Hlavní strana] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]

Návrat na hlavní stranu

Bowle

Bowle

Doménou šumivého vína ve světě míšených nápojů - přes jistě impozantní počet receptur koktajlů a long drinků - jsou bowle. Tyto nápoje se zpravidla připravují pro více hostů a ve větším množství. V barech se s nimi setkáme zřídka. Důvod je velmi prostý: mnohé z nich vyžadují jisté přípravy a ty stojí čas. Je tedy třeba si je objednat s určitým předstihem. V soukromí ovšem tento problém odpadá, ba právě naopak: právě proto, že je lze připravit předem, jsou vhodné zejména při takových příležitostech, kdy hostitelé chtějí zůstat v kontaktu se svými hosty a po jejich příchodu už nic jiného nedělat.

Principiálně jsou bowle založeny na spojení vína - velmi často šumivého a proto o nich budeme hovořit - s jinými nápoji alkoholickými i nealkoholickými, dále se zdroji chutí, vůní (škála je velmi široká - od mařinky vonné přes lesní jahody až po tropické ovoce, ale využívá se např. i celer, salátové okurky apod.) a přiměřené sladkosti (tady se uplatňuje cukrový sirup, krystalový cukr, případně likéry).

Pro přípravu bowle potřebujete kromě běžného barmanského náčiní terinu, většinou skleněnou nádobu opatřenou pokličkou (bowle snadno ztrácí aroma, proto je nutno ji zakrývat), naběračkou (vhodné materiály jsou sklo, případně nerezová ocel, nevhodné je stříbro) a konečně skleněné šálky na bowli s odpovídajícími podšálky. Někdy bývá třeba opatřit si ještě větší širokou nádobu, do níž terinu vkládáme a zasypáváme ledem. Většinou však stačí najít pro terinu s bowlí dostatek místa v chladničce.

Bowle byly známy už v prvních desetiletích tohoto století u nás (jejich přípravu popisuje např. František Jettonický ve své publikaci Vzdělání číšníka a hostinského II, Praha 1929). Zásady jejich přípravy formuloval velmi výstižně Jan Prokop (Cocktaily a jejich příprava, Praha 1958):

Vína k přípravě bowle musí být silně ochlazena. Chlaďme je proto včas v ledu nebo chladničce * Ovoce volíme zdravé, pěkné, nikdy nahnilé nebo změklé * Do bowle nepatří led, neboť zkazí její chuť * Nádoba na bowli nesmí stát odkrytá, jinak by vyprchalo aroma. Proto také používáme menších sklenic * Po přidání sektu a minerální vody nápoj nemícháme * Veškeré víno před nalitím do teriny ochutnáme!

Technika přípravy vyplývá z jednotlivých receptur.

V odborné literatuře i v populárních publikacích objevíte desítky dalších receptur. Někdy jsou trochu pracné, ale výsledky většinou stojí za trochu námahy. Ve všech recepturách, kde je předepsáno šumivé víno, můžete s úspěchem použít produkty Bohemia Sekt. Všimněte si však vždy, jaký typ vína (co do obsahu cukru) předpis vyžaduje.

Badminton

100 g cukr
70 cl bílé víno
1 ks pomeranč
1 ks salátová okurka
35 cl Bohemia Sekt demi sec
1 lh minerální voda
5 cl curaçao lemon

Do teriny na bowli nasypte cukr a zalijte ho bílým vínem. Promíchávejte, dokud se kombinace nezjasní. Oloupejte pomeranč tak, aby jeho kůra zůstala vcelku (tip: použijte dokonale čistou škrabku na brambory, nejlépe s výkyvným ostřím). Kůru přidejte do teriny, pomeranč vylisujte a šťávu přilijte rovněž. Oloupejte okurku a nakrájejte z ní asi 10 tenkých plátků. Postavte do chladničky asi na tři čtvrti hodiny. Poté ochutnejte, odstraňte okurku, přilijte necelé 4 decilitry šumivého vína, třetinku litru minerální vody a likér. A podávejte.

Kalte Ente

1 láhev bílé víno
1/2 láhve Château Radyně brut
1 ks citrón

Do džbánu o obsahu do 1,5 litru zavěste dlouhou citrónovou spirálu seřízlou z celého většího a samozřejmě dobře omytého citrónu. Přidejte láhev dobře vychlazeného vína a půl láhve šumivého vína (samozřejmě můžete použít i jiné typy podle chuti). Uložte do chladničky, citrónovou kůru odstraňte po krátkém čase. (To je velmi důležité: krátký čas znamená asi 10 až 15 minut. Pokud to přeženete, vaše Studená kachna, jak zní překlad názvu, bude stejně tak studená jako hořká!)

Regentská bowle

250 g krystalový cukr
1 lh bílé víno
3 ks citrón
5 cl rum
5 cl curaçao orange
15 cl koňak
2 lh Bohemia Regia brut

Do teriny na bowli nasypte cukr a přilijte bílé víno. Míchejte do zjasnění směsi. Přidejte citrónovou šťávu, rum, curaçao a koňak, vše důkladně promíchejte. Konečně přilijte šumivé víno. Stačí pro 6 osob.

Ananasová bowle
(podle Ivana Crhy, autora knížky Dědeček na scestí)

"Otevřete konzervu ananasového kompotu, pokrájejte jej na kostičky a nasypte do misky. Přilijte sklenku malaga (španělské víno) a půl sklenky orange curaçaa. Misku zakryjte a dejte na tři hodiny do chladničky. Potom nalijte do teriny láhev bílého vína, přidejte 25 dkg cukru a míchejte tak dlouho, až se tekutina zbaví zákalu. Pak postavte terinu s vínem do mísy, obložte ledem, k vínu přidejte ananas z chladničky, dolijte dvěma lahvemi bílého vína, polovinou láhve červeného a láhví šumivého vína. Lehce zamíchejte a podávejte. (Volba šumivého vína z nabídky Bohemia Sekt, a.s., je na vás . . .)

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bohsekt.cz

Typ záznamu: Specialita k pití
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 2, 15.03.2004 v 14:59 hodin

Copyright 1998-2019 © Luděk Šorm